De nysgjerrige, små manalaiset følger spent med på det som skjer på markedet. Foto: Angelika Goldmann

De nysgjerrige, små manalaiset følger spent med på det som skjer på markedet. Foto: Angelika Goldmann

Kyläpeli 2018 

VÅR EGEN HISTORIE

”En handling i barmhjertighetens navn”, sa Læstadius. Men myndighetene i Norge og Sverige beskylder samiske familier for menneskehandel, de sier de samiske familiene kjøper unger fra nødstilte familier i Tornedalen, tar ungene med over til Ruija der de selger dem som tjenere til befolkninga. 

Brødrene Erkki og Vilhelm var født i Tornedalen rundt 1830, men ble skilt da de var små. Erkki ble sendt til Ruija for å få et bedre liv, mens lillebror Vilhelm ble værende hos moren. På dødsleiet ber moren den yngste broren hjelpe henne å finne Erkki - som er vokst opp i Reisadalen.

MUN KULTANI

Underjordiske Vanha-Riikka tar flokken sin med til menneskenes verden for å lære om de overjordiske. Akkurat denne dagen skjer det uventede ting på markedet - det dukker opp en fremmed spillemann blant bygdefolket. Og når predikanten snur ryggen til, prøver to lokale helter å slå seg opp på ulovlig virksomhet. Vennskap, kjærlighet, tro og overtro smelter sammen med livet skyggesider i denne forestillingen basert på Reisadalens egen historie. 

Kyläpeli er en kulturell helaften som starter på Halti kulturscene med en historisk innføring, deretter blir publikum transportert i busser – med stopp underveis – til Ovi Raishiin i Saraelv. På bussen og på stoppestedene får publikum oppleve kvensk kultur og språk, og vil inviteres til å leve seg inn i  den tiden spelet har sitt utspring. Etter forestillingen blir det salg av mat og drikke på Ovi Raishiin, før bussen tar publikum med tilbake til Storslett.

BILLETTSALG
3 forestillinger: Torsdag 20.9, fredag 21.9 og lørdag 22.9
Oppmøte og oppstart på Halti kulturscene kl. 17:00
Bussretur fra Ovi Raishiin kl. 22:00

Pris: kr 490

Billettsalg via www.halti.no og på e-billett

om prosjektorganisasjonen og våre støttespillere 

 

BILDER FRA PRØVER OG FORESTILLING I 2017
Foto: Angelika Goldmann